Wat is diabetes?


Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dit komt doordat de alvleesklier geen of of weinig insuline aanmaakt of doordat de insuline die door het lichaam aangemaakt wordt onvoldoende werkt. Insuline is nodig om onze organen te voorzien van glucose dat wordt aangemaakt bij het eten van koolhydraten. Wanneer je diabetes hebt, werkt dit dus niet goed waardoor de bloedglucose waarde in het bloed hoger is dan normaal. Dit kan allerlei klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, wazig zicht of nierproblemen. 

Beweging

Sporten stimuleert de opbouw van spieren, zorgt voor een goede doorbloeding, verlaagt de bloeddruk en heeft een bijzonder positief effect op hart- en bloedvaten. Bovendien helpt het je op een gezond gewicht te komen of te blijven. Voor mensen met diabetes levert sporten ook nog een ander voordeel op. Door het aanspannen van de spieren wordt de opname van glucose in de spieren namelijk gestimuleerd. Bovendien kan de insuline beter werken en daalt de bloedglucosespiegel. Daarnaast verhoogt beweging bij mensen met diabetes type 2 de gevoeligheid van de lichaamscellen voor het lichaamseigen insuline. 

Wat Fysiotherapie kan doen.

De fysiotherapeut brengt tijdens de eerst afspraak de klachten zorgvuldig in kaart. Ook wordt de gezondheid besproken en getest en aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgesteld. Deze is afgestemd op jouw fysieke mogelijkheden en wensen. Het uiteindelijke doel van een dergelijke aanpak is op de middellange tot lange termijn diabetespatiënten op een dusdanig fitheidsniveau te brengen dat zij zelfstandig en blessurevrij kunnen blijven sporten of bewegen en het plezier in bewegen (her)vinden.